Flexi medewerkers zijn werknemers die op een flexibele basis worden ingezet voor bepaalde taken binnen een organisatie. Dit kan voordelig zijn voor werkgevers die behoefte hebben aan extra werkkrachten tijdens drukke periodes, maar niet permanent extra personeel willen aannemen. In België is het sinds 2015 mogelijk om flexi medewerkers in te zetten, onder bepaalde voorwaarden.Paritaire comités die in 2023 in aanmerking komen:
- PC 118.03 voor bakkerijen, banketbakkerijen en consumptiesalons bij een banketbakkerij
- PC 119 van de handelaars in voedingswaren
- PC 201 van de zelfstandige kleinhandel
- PC 202 van de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren
- PC 202.01 voor middelgrote levensmiddelenbedrijven
- NIEUW: PC 223 voor de sport
- PC 302 horeca
- NIEUW: PC 303.03 voor de exploitatie van de bioscoopzalen
- NIEUW: PC 304 vermakelijkheidsbedrijf
- PC 311 voor de grote kleinhandelszaken
- PC 312 voor de warenhuizen
- PC 314 voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen
- PC 322 voor de uitzendarbeid, als de gebruiker ressorteert onder één van de hierboven opgesomde PC’s of de horeca (PC 302)
- NIEUW: PC 330 voor de private gezondheidsinrichtingen en -diensten
- NIEUW: het nog op te richten specifiek paritair comité voor de evenementensector
Voorwaarden voor het inzetten van flexi medewerkers:
Om flexi medewerkers in te zetten moet de werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er een schriftelijke overeenkomst worden opgesteld tussen de werkgever en de flexi medewerker, waarin de taken, het loon en de duur van de tewerkstelling worden vastgelegd.
Flexi medewerkers hebben recht op een flexi-job statuut. Dit houdt in dat ze geen belastingen of sociale bijdragen hoeven te betalen op het loon dat ze verdienen met hun flexi job.
Allereerst moet je in de afgelopen drie kwartalen minstens 4/5de gewerkt hebben als loontrekkende werknemer bij een Belgisch bedrijf om in aanmerking te komen voor een flexi-job. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld in oktober, november en december 2022 als flexi-jobber wilt werken, je minstens 4/5de moet hebben gewerkt in januari, februari en maart van 2022. Let op: het is niet toegestaan om als flexi-jobber bij dezelfde werkgever te werken waar je al vast in dienst bent.
Het goede nieuws is dat het flexi-job statuut niet discrimineert tussen verschillende soorten werknemers. Zowel bedienden, arbeiders als ambtenaren kunnen dus een flexi-job uitvoeren. Ook leerkrachten met een vaste of tijdelijke benoeming mogen sinds 2018 het hele jaar door een flexi-job uitvoeren.
Gepensioneerden kunnen ook aan de slag als flexi-jobber, maar er zijn specifieke voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Voor meer informatie hierover kan je onze blog raadplegen.
Er zijn echter ook beperkingen wat betreft wie niet mag werken als flexi-jobber. Zo is het niet toegestaan om als flexi-jobber te werken als je vaste werkgever een bedrijf in het buitenland is. Daarnaast is het niet mogelijk voor zelfstandigen in hoofdberoep om bij te verdienen onder het flexi-job statuut, maar als zelfstandige in bijberoep kan je wel aan de slag als flexi-jobber als je in de afgelopen drie kwartalen minstens 4/5de hebt gewerkt.
Als je werkloos bent, kan je niet als flexi-jobber aan de slag gaan, tenzij je in de afgelopen negen maanden minstens 4/5de hebt gewerkt. In dat geval kan je in aanmerking komen voor een flexi-job, maar dan zal je wel (gedeeltelijk) je werkloosheidsuitkering verliezen. Let op: het is niet toegestaan om op dezelfde dag zowel een uitkering als een flexi-loon te combineren.
Tot slot moet de werkgever ervoor zorgen dat de flexi medewerker dezelfde rechten heeft als de andere werknemers, zoals recht op vakantie, verlof en bescherming tegen discriminatie.
Voordelen van het inzetten van flexi medewerkers:
Het inzetten van flexi medewerkers biedt verschillende voordelen voor werkgevers. Zo kunnen ze snel extra personeel inzetten tijdens drukke periodes, zonder daarvoor extra vaste medewerkers in dienst te nemen. Dit bespaart kosten en vermindert de administratieve rompslomp die gepaard gaat met het aanwerven van extra personeel.
Voor flexi medewerkers biedt een flexi job ook voordelen. Zo kunnen ze extra bijverdienen naast hun vaste job, zonder daarvoor belastingen of sociale bijdragen te betalen. Bovendien kunnen ze zo werkervaring opdoen in verschillende sectoren en taken uitvoeren die ze anders misschien niet zouden kunnen doen.
Neem contact met ons op
Graag op de hoogte blijven van onze werking of benieuwd naar de nieuwste verschuivingen in payrolling? Blijf on-top-of-things met onze nieuwsbrief